top of page

DRAMATURG BEETHOVEN

Program 8

DRAMATURG BEETHOVEN

Bir sonraki Mozart olması için yetiştirilen Beethoven’dan Mozart’ın opera geleneğini devam ettirmesi beklense de, Beethoven yaşamı süresince sadece Fidelio operasını bitirebilmişti. Gençliğinde edebiyatı çok seven Beethoven, sürekli olarak müziğinde kullanabileceği, uygun metinler arayışındaydı. Shakespeare’i baştan sona biliyordu ve ölümünden sonra besteci tarafından her yeri işaretlenmiş bir Shakespeare oyunları nüshası bulunmuştu. En sevdiği opera Mozart’ın Sihirli Flüt operasıydı ve Bonn’da iken Neefe’in bir öğrencisi olması sayesinde, ki Neefe masonluğun bir kanadı olan İllüminati locasında üstaddı, Beethoven müzikte gizlenmiş mesajlar yerleştirme sanatında da eğitimliydi. Müzikte metini resmetme o dönemde yerleşmiş bir gelenekti ve dinleyiciler de müziğe ilham veren fikirler hakkında tahmin yürütmeye alışkınlardı. Beethoven’ın arkadaşları bestecinin eserlerinde Shakespeare oyunlarındaki sahneler ile belirli paralellikler olduğunu doğrulasalar da, Beethoven yorumu her zaman dinleyicilere bırakmayı tercih etmiştir. Örneğin Macbeth’teki hayalet sahnesinin “Hayalet” Üçlüsü’ne ilham verdiği öne sürülmüştür, ki bu eserin opera olarak eskizleri de vardır. İsim verilen bu bir kaç eseri dışında, Beethoven’ın oda müziği eserlerine toplumun farklı sınıflarına hitap eden edebiyat eserleri kadar kendi hayatı ve arkadaşlıkları da ilham vermiştir, ancak besteci bu referansları  hep gizli tutmayı tercih etmiştir.

 

 

Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasından

"Bei Männern, welche Liebe fühlen" teması üzerine

Viyolonsel ve Piyano için 7 Çeşitleme WoO 46 (1801)

 

Keman Sonatı No.3, Op.12 No.3   (1798)   

Allegro con spirito

Adagio con molto espressione

Rondo-Allegro molto

Piyanolu Üçlü için Allegretto, WoO 39 (1812)

 

ARA

 

Keman Sonatı No.4, Op.23 (1801)

Presto

Andante scherzoso, più Allegretto

Allegro molto

 

Re Majör Piyanolu Üçlü, Op.70 No.1 “Hayalet” (1808)

Allegro vivace e con brio

Largo assai ed espressivo

Presto

 

Bosphorus Trio

Özgecan Günöz, keman

Çağlayan Çetin, viyolonsel

Özgür Ünaldı, piyano

O%CC%88zgecan%20Gu%CC%88no%CC%88z_edited
Caglayan%20copy_edited.jpg
Özgür Ünaldı.jpg

Özgecan Günöz, keman

1986 yılında İzmir’de doğan sanatçı, 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarının keman bölümüne girerek Prof.Cengiz ÖZKÖK ve Prof.Reyyan Yücelen BAŞARAN ile çalıştı. 2000 yılından itibaren eğitimine Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Kartal AKINCI ile devam etti ve bir yıl sınıf atlayarak 2005 yılında mezun oldu. 2000 yılında Lions Kulübünün düzenlemiş olduğu keman yarışmasında “Ege Bölgesi Birinciliği”, aynı yarışmanın Türkiye elemelerinde ise“Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. 2004 yılında Yamaha & D.E.Ü Devlet Konservatuvarının ortaklaşa düzenlediği Yaylı Çalgılar Yarışması’nda “Üçüncülük Ödülü” kazandı. 2006 yılında Maryland Üniversitesinde (ABD) David SALNESS ile çalışan sanatçı, 2007’de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Venyamin WARSAHVSKI ile yüksek lisans çalışmalarına başladı ve 2010 yılında yüksek lisansını tamamladı. Bremen Uluslararası Gençlik Orkestrası’na ve Anadolu Gençlik Orkestrası’na katıldı. Çeşitli ülkerlerde konserler verdi, festivallere ve ustalık sınıflarına katıldı. Çalıştığı isimlerden bazıları şunlardır; Walentyny JAKUBOWSKİEJ, Igor OISTRAKH, Gerhard SCHULZ, Jerrold RUBENSTEIN ve Joshua EPSTEIN. Amerikalı oda müziği topluluğu Apple Hill’in keman sanatçısı Elise KUDER’in keman ve oda müziği kursuna katıldı. Bu kurs sonucu kazandığı tam bursla Apple Hill Oda Müziği Festivali’ne davet edildi(ABD) ve orada, Rohan GREGORY, Troy STUART, Kate VINCENT ve Miranda DALE ile oda müziği çalışmalarında bulundu. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın açmış olduğu sınavı kazanan sanatçı, 2011 yılından itibaren görevine İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda devam etmekte olup, 2016 yılında aynı kurumda Başkemancı Yardımcısı unvanını almıştır. Aynı zamanda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası üyesi olan sanatçı, solo konserlerine ve Bosphorus Trio ile oda müziği alanındaki çalışmalarına devam etmektedir..

Çağlayan Çetin, çello

1985 yılında Edirne’de doğdu. Viyolonsel çalışmalarına Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarında başladı. 1999 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Prof. Reşit ERZİN sınıfına kabul edildi ve 2006 yılında lisans, 2009 yılında yine aynı üniversitede yüksek lisans programından mezun oldu.

2004 ve 2006 yıllarında İtalya’da düzenlenen Pergine Festivali’ne davet edilerek (Pergine Spettacolo Aperto) burada birçok oda müziği konseri verip PSA festival orkestrasında viyolonsel grup şefliği görevini üstlendi. Başta İstanbul Devlet Opera ve Bale Orkestrası olmak üzere İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Şişli Senfoni Orkestrası, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası , Filarmonia İstanbul, İstanbul Oda Orkestrası ve Orkestra İstanbul’da görev alarak Pergine Spettacolo Aperto Youth Orchestra, Bakırköy Oda Orkestrası, Gürer Aykal’ ın kurmuş olduğu İstanbul Sinfonietta ve Orchestra’Sion’ un viyolonsel grup şefliğini yapmıştır. 2000 ve 2014 yılları arasında MSGSÜD Gençlik Orkestrası MSGSÜDK Senfoni Orkestrası, TÜDK Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Bakırköy Oda Orkestrası ve Orchestra’Sion ile solist olarak birçok konsere katıldı. 2012 ve 2015 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak çalışmış ve El Sistema’nın Türkiye ayağı olan Barış İçin Müzik Vakfında viyolonsel eğitmenliği yapmıştır. Hâlen Orkestra’Sion’un solo çellisti olan sanatçı Eylül 2016’ da Borusan Filarmoni Orkestrası’nın açtığı sınavı kazanarak orkestraya dâhil olmuştur.Oda müziği çalışmalarına ise Bosphorus Trio ile devam etmektedir.

Özgür Ünaldı, piyano

Ankara’da doğdu. Piyano eğitimine Prof. Seçkin Gökbudak ile başladı. 1998 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde burslu olarak Gülnara Aziz’in öğrencisi oldu. Piyano Bölümünü Gülnara Aziz ile tamamlayan Özgür Ünaldı, 2006 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinden “Bölüm ve Fakülte Birincisi” olarak mezun oldu. 2007 yılında Moskova – Çaykovski Devlet Konservatuarı’nın doktora sınavını kazanarak Rusya devlet sanatçısı Prof. İrina Plotnikova’nın piyano sınıfında doktora öğrencisi olma hakkını elde etti. Moskova’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’nın eğitim bursuyla okuyan Özgür Ünaldı 2010 Haziran ayında Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı’ndaki doktora çalışmalarını en yüksek notları alarak tamamladı.Türkiye’de ve yurtdışında İstanbul, Ankara, Varna, Kiev, Bükreş, Orlando, Roma, Sanginesio, Poertschach, Saraybosna ve Moskova gibi birçok şehirde sahneye çıktı. Solist olarak Bilkent Senfoni, Borusan İstanbul Filarmoni, Cumhurbaşkanlığı Senfoni, Bursa Devlet Senfoni gibi birçok orkestrayla Tüzün, Şensoy, Kalkan, Metin, Sobolev, Bushkov, Goetzel gibi şeflerle sahneye çıktı. Çağımızın önde gelen piyano virtüözlerinden Gekic, Ünaldı’nın piyanistliği için şu tanımlamayı yapmıştır: “Sorgulayıcı akıl ve duyarlı tonlamalarla hayat bulan mükemmel müzikalite, tutku ve enerji.” Türkiye’de ve yurtdışında düzenlenen uluslararası birçok yarışmada başarıları ve ödülleri bulunan Ünaldı, son olarak da 2010 yılı Eylül ayında Avusturya’da düzenlenen 17. Uluslararası Johannes Brahms Yarışmasında “İkincilik Ödülü” kazandı. Özgür Ünaldı yurtiçi ve yurtdışında solistlik kariyerini aktif olarak sürdürmektedir.

bottom of page