top of page

DOĞAÇLAMACI BEETHOVEN

Program 2

DOĞAÇLAMACI BEETHOVEN

    

Beethoven en büyük bestecilerden biri olarak bilinir ama aslında döneminin en büyük doğaçlama ustalarından da birisidir. Rakip olan piyanistlerle izleyici önünde doğaçlama düelloları yapar, partilerde arkadaşlarının ve dönemin ileri gelenlerinin portrelerini piyano doğaçlamaları ile çizer ve dönemin popüler şarkıları üzerine muhteşem çeşitlemeler çalardı. Ayrıca Beethoven’ın arkadaşları da kendileri hastayken veya kederliyken bestecinin gelip bir çok kez kendileri için özel doğaçlamalar çaldığını anlatmışlardır. Bestecinin bu özelliğini anlamak, sınırsız yeni fikirlerinin ve tüm müziğine yayılmış olan çeşitleme formuna olan büyük sevgisinin açıklanmasına da yardımcı olur. Bu programdaki iki eserin çeşitlemeleri de dönemin popüler komik operalarından alınmış temalar üstünedir. Beethoven’ın doğaçlamaya olan yaklaşımı; onun küçük motifleri birleştirip, büyük forma hizmet eden yapı taşları olarak kullandığı kendine özgü bütüncül tekniğine de ilham vermiş olabilir. Bu teknik, tıpkı bu güzel keman sonatında olduğu gibi, Beethoven’ın orta döneminden itibaren bestelediği eserlerinde de hakimdir. Op. 38 Üçlü, Beethoven’ın meşhur Yedili’sinin bir düzenlemesidir ve adeta bir divertimento (eğlence müziği) gibi hoş temalarla doludur. Kendisinin klarnet, keman ya da  bir 7’li için de uyarladığı bu eser Beethoven’ın müzikal fikirlerinin ne kadar esnek ve uyumlu olabildiğini gösterir.

 

 

“Ich bin der Schneider Kakadu”

teması üzerine Piyanolu Üçlü için 10  Çeşitleme Op.121a   (1816)

 

Keman Sonatı No.6, Op.30 No.1     (1802)

Allegro

Adagio molto espressivo

Allegretto con variazioni

 

ARA

 

Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasından

“Ein Mädchen oder Weibchen” teması üzerine

Piyano ve Viyolonsel için 12 Çeşitleme Op.66 (1798)

 

Mi bemol Majör Üçlü, Op.38    (1799 -1803)

Adagio - Allegro con brio

Adagio cantabile

Tempo di Menuetto

Theme con Variazioni. Andante

Scherzo. Allegro molto e vivace - Trio

Andante con molto, Alla marcia - Presto

 

Özcan Ulucan, keman

Poyraz Baltacıgil, viyolonsel

Eren Aydoğan, piyano

ozcan-ulucan.jpg
poyraz_baltacıgil.jpeg
Eren_Aydoğan_Photo-web.jpg

Özcan Ulucan, keman

Bulgaristan'ın Şumen şehrinde doğan Özcan Ulucan, ailesinin sanat sevgisi etkisiyle, altı yaşında keman ve solfej dersleri alarak müzik eğitimine başladı.

 

Şumen'de Zdravka ve Veselin Spirov ile başladığı keman çalışmalarına, daha sonra Varna Müzik Okulu, Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı, Türk Eğitim Vakfı bursu ve Eczacıbaşı bursuyla Londra Guildhall School of Music ve sonrasında Almanya Hochschule für Musik-Saar okulunda devam eden sanatçı, sırasıyla Yfrah Neaman, Takacs Quartet, Viktor Pikaizen, Joshua Epstein, Eduard Brunner ile solistlik ve oda muziği eğitimi aldı.

 

2000- 2004 yılları arasında Hochschule für Musik-Saar'da Maxim Vengerov ile Keman ve Viyola çalışarak buradan "Solistik Diploma" ile mezun oldu.

Maxim Vengerov, Mstislav Rostropovic, Cristian Poltera, Marta Gulyas, Isabelle van Keulen ile; ayrıca kızkardeşleri piyanist Birsen Ulucan ve kemancı Ayşen Ulucan ile dünyanın önemli salonları ve orkestraları ile konserler verdi.

Sanatçının Lila Müzik etiketiyle çeşitli albüm kayıtları bulunmaktadır.

 

Özcan Ulucan, Yeni Müzik Topluluğu Hezarfen Ensemble'ın aktif üyesidir.

Solistik ve Oda Müziği kariyerinin yanısıra, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyesi olarak eğitim vermektedir.

Poyraz Baltacıgil, çello

 

1994 yılında İstanbul'da doğdu. Müziğe 5 yaşındayken kemanla başladı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan  2015 yılında mezun oldu. 2015/2017 yılları arasında Almanya'nın Freiburg Müzik Yüksekokulu'nda master eğitimi gördü.

16 yaşından beri çok çeşitli ödüller kazanan sanatçı, birçok farklı orkestra ile solist olarak viyolonsel repertuarının seçkin eserlerini seslendirmiştir. Yo-Yo Ma, Alexander Rudin, Natalia Gutman, Steven Isserlis, Martin Ostertag, Johannes Moser, Maria Kliegel, Wolfgang Boettcher, Christoph Henkel, Gustav Rivinius, Martti Rousi gibi çellistlerle özel olarak çalışma fırsatı bulan Baltacıgil, 2015 yılında İş Sanat'ın "Parlayan Yıldızlar" konser serisinde yer almış; bu kapsamda bir resital ve sonra İş Sanat'ın 2015/2016 sezonunun açılış konserinde şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde, kemancı Hande Küden ve piyanist Ferhat Can Büyük ile L. van Beethoven’ın Üçlü Konçertosu’nu seslendirmiştir.

Baltacıgil, solist olarak ve oda müziği grubu Trio Likya ile yaptığı düzenli konserlerin yanı sıra; Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda yardımcı grup şefliği yapmakta, diğer yandan da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda viyolonsel dersi vermektedir.

Eren Aydoğan, piyano

Müzik eğitimine 7 yaşında Fahri Pekiner’den piyano dersleri alarak başlayan Eren Aydoğan, ardından İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na kabul edildi ve Prof. Ova Sünder ile çalışmalarını sürdürdü. Orkestra eşliğinde solist olarak ilk konserini 15 yaşında, Liszt’in 1. Piyano Konçertosu ile gerçekleştirdi. Üstün başarı göstererek 16 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olan Aydoğan, mezuniyet yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Rachmaninoff’un 2. Piyano Konçertosu’nu seslendirdi. Yüksek lisans eğitimini Londra’da, Trinity College of Music’de yapmak üzere tam burs kazanan Aydoğan, burada Yonty Solomon ile çalıştı. Ulusal ve uluslararası pek çok yarışmada ödüller kazanan Aydoğan, aynı zamanda Sergio Perticaroli, Gary Graffman, Stephen Kovacevich gibi piyanistlerle çalışma olanağı buldu. Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler projesinde yer alan Eren Aydoğan, Tel Aviv’de Buchmann-Mehta School of Music’de Prof. Arie Vardi ile çalışmalarını sürdürdü. Yurtiçi ve yurtdışında resital, oda müziği ve orkestra eşliğinde birçok konser veren Aydoğan, Cihat Aşkın, Dilbağ Tokay, Sergio Silva Neves, Stjephan Hauser, Lana Trotovsek, Nikolas Trieb, Menahem Breuer ve Trio Hermias ile konserler verdi. Tel Aviv’de Prof. Arie Vardi ile çalışmalarını sürdürmekte olan Aydoğan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda görev yapmaktadır.  

bottom of page